Začalo to v roce 1992

V srpnu 1992 se začala psát historie Rychvaldské pekárny. V pronajatých prostorách bývalého kina v Rychvaldě začalo pět zaměstnanců péct první výrobek - Rychvaldský chléb, který vyráběli tradičním řemeslným způsobem z přírodních žitných kvasů. Zakladatel pekárny, František Legerski, tak položil první stavební kámen pro budoucí rodinný podnik.

1994

Rok 1994 přinesl významný růst objemu výroby. Pekárna také rozšířila svůj sortiment o nové druhy chleba, pekl se například Cerea chleba, Podmáslový, Slunečnicový a další.

1997

V roce 1997 pekárna investovala do modernizace výroby a zakoupila novou moderní plynovou pec, což umožnilo další navýšení výroby a rozšíření sortimentu.

1999

V roce 1999 pekárna začala spolupracovat s některými obchodními řetězci, oslovila tak širší
okruh zákazníků v regionu.

2005

Rok 2005 představoval významný mezník v historii firmy, protože na jaře toho roku otevřela svou první firemní prodejnu v budově pekárny v Rychvaldě. Obchod si hned od počátku získal oblibu u širokého okruhu zákazníků. V prosinci 2005 potom zahájila provoz druhá firemní prodejna v Bohumíně.

2006

V roce 2006 pekárna pokračovala v technologické modernizaci a zakoupila další plynovou pec. Tato investice výrazně zvýšila výrobní kapacitu pekárny a umožnila uspokojit stále rostoucí poptávku po jejích výrobcích.

2007

Rok 2007 přinesl další rozvoj, pekárna zahájila provoz druhého výrobního závodu v Dolní Lutyni. Se dvěma výrobními provozy, v Rychvaldě a Dolní Lutyni, se firma stala významným regionálním výrobcem. V tomto období již pekárna měla 50 zaměstnanců a provozovala síť firemních prodejen v Rychvaldě, Dolní Lutyni, Bohumíně, Karviné a Ostravě.

2014

V roce 2014 získala Rychvaldská česneková placka prestižní ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Toto ocenění potvrdilo, že pekárna peče kvalitní produkty, při jejichž výrobě klade důraz na tradiční ruční zpracování a lokální suroviny. Česneková placka je jedním z vyhledávaných produktů pekárny, který je oceňovaný pro dokonalé propojení tradiční chuti chleba, škvarků a česneku, jenž dodává placce říz.

2018

V roce 2018 také Rychvaldský chléb zabodoval v soutěži Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Rychvalská pekárna tak obhájila po čtyřech letech prestižní značku. Řemeslný kvasový pšenično-žitný Rychvaldský chléb je vyráběn z přírodního třístupňového žitného kvasu, z tuzemských obilovin, má křupavou dobře propečenou kůrku, přiměřeně pórovitou a elastickou střídu a vyznačuje se nezaměnitelnou lahodnou typicky chlebovou vůní a chutí. V regionu je oblíbený a známý právě díky svým typickým znakům. Patří k nejprodávanějším, nejoblíbenějším a nejžádanějším výrobkům firmy.

2019

V roce 2018 – 2019 probíhala rekonstrukce budovy pekárny. Rekonstrukce přinesla nejen zlepšení technického a vizuálního vzhledu objektu pekárny, ale i větší komfort pro zaměstnance i zákazníky. Zlepšilo se zázemí i parkovací plochy, přibyla místa pro parkování v zadní části budovy. 

... a dnes?

Rychvaldská pekárna dnes působí jako stabilní rodinná firma s dlouholetou tradicí. Má síť firemních prodejen a také zásobuje chlebem řadu obchodů v Moravskoslezském kraji. Pekárna se specializuje na výrobu chleba z přírodních žitných kvasů. Chleby jsou ručně válené a kynuté v ošatkách, proto je každý bochník unikát. V nabídce má nejrůznější druhy kvasového chleba, od třicetiletou historií osvědčeného základního pšenično-žitného Rychvaldského chleba, dále chleby z tmavých i speciálních mouk, jako jsou Sluníčko, Žitňák, Chleboveka či Česnekovo-škvarkový chlebíček. Díky svému důrazu na kvalitu surovin, tradičníreceptury a řemeslnou výrobu si Rychvaldská pekárna vybudovala pevné místo naregionálním trhu a stala se uznávanou řemeslnou pekárnou.

Rychvaldská pekárna je regionální pekárna s třicetiletou tradicí, známá svým ručně vyráběným kváskovým chlebem.

Máte otázky? Kontaktujte nás na pekarna@rychvaldskapekarna.cz

Poslední příspěvek

Čerstvé obložené housky a bagety nově ve...

© 2025 Rychvaldská pekárna s.r.o.
Vytvořilo Denali studio v Karviné